Poate ca Facebook si-a schimbat numele in Meta, dar continua sa aiba aceleasi probleme ca si inainte de a-si schimba nomenclatura. Una dintre problemele care bantuie compania condusa de Mark Zuckerberg este amenintarea mereu prezenta a unor procese de monopol, dintre care unul a fost deja respins.
dintre care una a fost respinsa in urma cu cateva luni.

Cu toate acestea, acelasi proces pare sa fi prosperat in ochii unui nou judecator, iar incercarea acestuia de a-l bloca a esuat. Acum, Comisia Federala pentru Comert din SUA, cunoscuta sub acronimul FTC, a primit aprobarea necesara pentru ca aceasta plangere sa aiba succes. Ceea ce se cere de la Facebook, acum Meta, este sa vanda atat Instagram, cat si WhatsApp. Facebook, acum Meta, este obligata sa vanda atat Instagram, cat si WhatsApp.
.

Obiectiv: eliminarea concurentei

Aceasta a fost intentia Facebook atunci cand s-a confruntat cu cumpararea WhatsApp (in primul rand) si Instagram, potrivit procesului intentat si care acum are succes in ochii FTC din SUA. Procesul a fost initial respins, dar primeste acum sprijinul judecatorului James Boasberg
ceea ce inseamna ca procesul are succes si va ajunge in cele din urma in instanta.

Procesul a fost initial subestimat, Facebook citand declaratiile facute de presedinta FTC, Lisa Khan, inainte de preluarea mandatului, dar acum lucrurile s-au schimbat si cazul va ajunge in instanta pentru proces. in motiunea care da curs actiunii se precizeaza ca de aceasta data actiunea a fost depusa intr-o forma “mai robusta si mai detaliata” si se explica faptul ca Miscarea Facebook de a cumpara Instagram si WhatsApp a fost facuta in scopuri monopolistice.

in Oligarh
De ce niciun scandal nu-l va rasturna pe Zuckerberg la Meta: peste 200 de actionari au incercat sa-l demita din 2018, fara succes

La cateva zile dupa acest eveniment, Facebook se confrunta cu o alta problema serioasa, venita de pe cealalta parte a Oceanului Atlantic. Un alt proces asemanator a fost intentat in Marea Britanie, in care se cere o amenda pentru o amenda pentru gigantul retelelor de socializare de 3,2 miliarde de dolari, aproximativ 2,8 miliarde de euro.
2,8 miliarde de euro la cursul de schimb actual.

Procesul sustine ca Facebook a exploatat informatiile personale a 44 de milioane de utilizatori din insulele britanice, abuzand de
in insulele britanice, abuzand de pozitia sa dominanta pe piata. Procesul se refera in mod specific la utilizarea datelor utilizatorilor mentionati mai sus intre 2015 si 2019, dupa cum subliniaza Liza Lovdahl Gormsen, consilier principal al autoritatii britanice pentru conduita financiara, organismul de supraveghere FCA.

“in cei 17 ani de la infiintare, Facebook a devenit singura retea de socializare din Marea Britanie in care puteai fi sigur ca te poti conecta cu prietenii si familia […] Cu toate acestea, Facebook a avut o parte intunecata; a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata pentru a impune termeni si conditii inechitabile britanicilor obisnuiti, dandu-i puterea de a le exploata datele personale.” – Liza Lovdahl Gormsen, FCA

Asadar, Meta se confrunta cu doua procese majore de ambele parti ale oceanului, unul pentru ca a cumparat Instagram si WhatsApp in SUA, iar celalalt pentru ca a profitat de pe urma utilizarii datelor personale ale utilizatorilor in Marea Britanie. Vom vedea ce se va intampla in cele din urma cu amandoi in urmatoarele luni. inca nu exista o data pentru desfasurarea ambelor audieri.

Via: Dircomfidencial si Reuters

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.